Vinkkejä taloudellisesti valmistautumiseen asuntomarkkinoille

Vinkkeja taloudellisesti valmistautumiseen asuntomarkkinoille_loanscouter

Ennen kuin ryntäät kuumeneville asuntomarkkinoille, kerromme, miten voit valmistautua onnistuneisiin kauppoihin ja millä tavoin omaa taloutta kannattaa vahvistaa. Uuden kodin etsintä voi tuntua nykyään pelottavalta tehtävältä. Hinnat ovat nousseet, asuntovalikoima on vähäinen ja asuntolainojen korot nousevat. Siksi kotiläksyt kannattaakin tehdä huolella ennen markkinoille astumista.

Budjetin uudistaminen inflaation kiihtymisen varalta

Lähes kaikki indeksissä mitatut luokat ovat kasvaneet kuukaudesta toiseen, ja kaikki niistä ovat myös samalla korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Energiakustannukset, elintarvikkeiden hinnat sekä käytettyjen autojen hinnat nousivat eniten.

On erittäin tärkeää tarkastella uudelleen budjettia ja sitä, miten aiot käyttää rahaasi. Liiallinen rahankäyttö nyt voi johtaa huonoihin käytäntöihin tulevaisuudessa.

Seuraavassa suosituksia, millä tavoin budjettia kannattaa käydä läpi, ja miten budjettiaan voi miettiä ja rakentaa uudelleen.

 1. Tarkista hinnat

  Hintojen nousu tarkoittaa, että budjetit, jotka ovat olleet käytössä viimeiset puolitoista vuotta, eivät todennäköisesti enää toimi. Mutta koska inflaatio vaikuttaa kuluttajahintoihin eri tavoin, jokaisen on tarkasteltava omia menojaan säätääkseen budjettiaan uudelleen.
  Siitä huolimatta muut nousevat kustannukset, kuten ruoan ja ravintoloiden sekä energian kallistuminen, vaikuttavat jokaisen budjettiin. Tarkista, mitä olet käyttänyt näihin luokkiin, ja kohdista niihin järkeviä summia.
  Koska inflaatio lisää hintojen nousua, kannattaa kuluttajien seurata tarkasti menojaan niissä kategorioissa, joissa kustannukset nousevat seuraavien kuukausien ja vuosien aikana.

 2. Aseta uusi normaali

  On tärkeää, että prioriteetit arvioidaan uudelleen, jotta voisit varmistaa, että rahaa käytetään tarpeellisiin asioihin. Tämä on erityisen tärkeää inflaation heikentäessä ostovoimaa.
  Käy läpi tärkeimmät taloudelliset arvot ja se, mihin rahaa halutaan käyttää. Sen jälkeen kannattaa tarkastella rahankäyttöä ja katsoa, onko se linjassa kyseisten arvojen kanssa.
  Lisäksi monien ihmisten menot ja tulot ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana, joten budjetin uudelleenarviointi on erittäin tärkeää.

 3. Lisää säästöjä

  On myös suositeltavaa, että osa budjetista kohdennetaan mahdollisuuksien mukaan säästöihin. Tämä voi tietysti olla vaikeaa osalle niistä, jotka kamppailevat korkeampien hintojen sekä kulujen kanssa.
  Mieti voisitko laittaa kuukausittain pienen summan sivuun hätärahaston kartuttamiseksi. Jo 5 euron kuukausittainen talletus tällaiselle tilille auttaa pääsemään oikeille raiteille kohti parempia taloudellisia tapoja tulevaisuudessa.

Esimerkki: Kohdenna 50 prosenttia elinkustannuksiin ja yleishyödyllisiin palveluihin, 30 prosenttia vapaa-aikaan ja matkustamiseen ja 20 prosenttia säästöihin, jos mahdollista.

Ota seuraavat kohdat huomioon taataksesi parhaat edellytykset löytää uusi koti

Opettele sanasto

Kiinteistönvälitysslangin, kuten sulkemiskustannusten ja kotitarkastusten, tunteminen on osa prosessia. Ennen kuin hyppäät mukaan, sanaston oppiminen voi auttaa etenemään nopeasti.

Tarjouksesi on todennäköisesti vastassa muiden tarjouksia, joten opettele, mitä termit kuten vakuustalletus, asunnon arviointia ja tarkastusta koskevat ehdot ja arviointivaje tarkoittavat ennen asuntojen katselua.

 • Vakuusraha on talletus, jonka asetat käsirahaksi haluamastasi kiinteistöstä. Varat menevät lopulta käsirahaan ja sulkemiskustannuksiin.
 • Arviointiehto on sopimuksessa oleva ehto, joka antaa sinulle mahdollisuuden perääntyä, jos arvioitu hinta on myyntihintaa alhaisempi.
 • Arviointi- ja myyntihintojen välistä eroa kutsutaan arviointivajeeksi.
 • Vastaavasti kotitarkastusta koskeva ehdollinen sopimus antaa sinulle mahdollisuuden jättäytyä pois, jos kotitarkastuksen aikana ilmenee ongelmia. Molemmissa tapauksissa voit myös yrittää neuvotella myyjän kanssa sen sijaan, että vetäydyt myynnistä.

Koska kilpailu on niin kovaa, monet ostajat ovat luopuneet ehdoista saadakseen etumatkaa.

Tee luettelo

Kirjoita ylös asiat, jotka ovat pakollisia tai vain kiva olla. Kun sinun on tehtävä nopea päätös, tiedät jo, mitä kompromisseja haluat tehdä. Luettelon laatiminen voi myös auttaa sinua huutokauppasodassa, johon on helppo ajautua erittäin kilpailluilla markkinoilla.

Keskity asettamaasi tavoitteeseen, kuten listaan pakollisista ja mukavista asioista sekä budjettiisi – ja ole sinnikäs.

budjetin uudelleenarviointi on erittain tarkeaa_loanscouter

Tartu velkoihin

Asuntolainan myöntäjät tarkastelevat velkojen ja tulojen suhdetta, eli velkojen määrää suhteessa tuloihin määrittäessäsi lainasummaa. Jos sinulla on velkaa, yritä maksaa se pois ennen kuin aloitat asuntometsästyksen.

Jos sinulla ei ole velkaa, laita rahat säästöön käsirahan maksua varten.

Tarkista luottotietosi

Luottotietosi ovat myös tärkeä tekijä asuntolainan saamisessa ja sen suhteen, millaisen lainan saat. Se vaikuttaa myös saamaasi korkoon ja mahdollisesti siihen, kuinka paljon rahaa tarvitset käsirahaan.

Tarkistamalla luottotietosi etukäteen tiedät, tarvitseeko sinun tehdä muutoksia tai mukautuksia yrittäessäsi nostaa luottotietojasi.

Keskustele lainanantajan kanssa

Ota yhteyttä luotonantajaan mahdollisimman pian ainakin kysyäksesi kysymyksiä ja selvittääksesi, mitä he tarvitsevat sinulta asuntolainan ennakkohyväksyntää varten.

Asuntolainojen korot nousevat, kun asuntolainojen kysyntä laskee.

Verkkolaskureiden käyttäminen voi auttaa selvittämään, mihin sinulla on varaa ja onko järkevää ostaa vai vuokrata. On myös hyvä tietää, kuinka paljon rahaa sinun on varattava lainan sulkemiseen, sillä käsirahan lisäksi maksettavaksi tulee maksuja, eli niin sanottuja sulkemiskuluja.

Laadi arvio taloudellisesta tilanteestasi

Se, että lainanantaja on hyväksynyt sinulle tietyn rahamäärän, ei tarkoita, että se on budjettisi.

Tarkastele kuukausittaisia menojasi selvittääksesi, mitä sinulla on varaa maksaa joka kuukausi. Älä unohda korkoja. Jos ne jatkavat nousuaan ennen kuin teet asuntosopimuksen, ne lisäävät kuukausittaisia asuntolainamaksujasi.

Harkitse mahdollisuuksien mukaan edullisempia vaihtoehtoja alueilta, joita et olisi aikaisemmin harkinnut.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
LoanScouter » Uutiset » Vinkkejä taloudellisesti valmistautumiseen asuntomarkkinoille