Remontoi ja huolla Mökkisi ennen Kesäkauden Aloittamista

Remontoi ja huolla Mökkisi ennen Kesäkauden Aloittamista

Kesän alkuun ei ole enää montaa kuukautta. Se tarkoittaa myös sitä, että kohtsillään pitäisi alkaa talviteloilla olevan mökin kunnostus. Remontointi ja ylläpito varmistaa sen, ettei taloudellisesti ikäviä yllätyksiä tule ainakaan määräänsä enempää. Joskus niiltä ei voi välttyä, jolloin hyvät taloudelliset neuvot ovat tarpeen. Joskus vaihtoehtona on säästöt, joskus laina ystäviltä tai sukulaisilta tai sitten yhtenä vaihtoehtona voi olla LoanScouter lainavertailu, jonka avulla löytyy sopiva mökkilaina remonttiin. Tässä artikkelissa kerromme sekä mökin että talouden hyvästä hoidosta, jotta kesämökin arvo pysyy vastedes hyvänä.  

Kun kesämökillä on sähköt

Ennen kuin käynnistät mökkisi sähkölaitteet pitkän talvisen poissaolon jälkeen, sinun on ensin varmistettava, että ne ovat kunnossa. Ennen sähköjohtojen käyttöä tulisi tarkastaa ne,  sillä on mahdollista, että hiiret ovat nakerrelleet johtoja. 

Mökillä ollaan kesän alussa useimmiten viikonloppuisin, ennen kuin kesälomakausi pääsee täyteen vauhtiin. Mökin sähkölaitteita voi hallita viikon aikana kytkemällä ne kauko-ohjattavaan pistorasiaan. Sitä voidaan hallita älypuhelimen ja langattoman verkon avulla. Esimerkiksi sähköpatteri on mahdollista laittaa päälle ennen mökille lähtöä, jotta tila ehtii lämmetä riittävästi. Vastaavasti mökiltä käsin voi ohjata kodin sähkölaitteita.

Talven jälkeiset tarkastukset

Talven jälkeen on tärkeää tarkastaa mökin rakenteet, piha, tulisijat ja laitteet, jotta kaikki on kunnossa. Mökinomistajan on huolehdittava myös savupiipun puhdistuksesta. Lomamökissä savupiippu on nuohottava kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa loma-asunnossa savupiippu on nuohottava vuosittain. 

On tärkeää tarkistaa kaasuliesi ja muut kesämökin kaasulaitteet hapettumisen tai vuotojen varalta. Rikkoutuneesta letkusta aiheutuva kaasuvuoto saattaa aiheuttaa räjähdyksen ja nopeasti leviävän tulipalon.

Huolehdi mökin sisäisistä palontorjuntatoimenpiteistä! Varmista ensin, että savupiipussa ja takassa ei ole halkeamia, ennen kuin sytytät tulen. Ole erittäin varovainen sytyttäessäsi tulta lämmittämättömissä mökeissä. On suositeltavaa aloittaa pienellä puumäärällä ja edetä kohti suurempia määriä. Savu- ja häkävaroittimia olisi pidettävä pakollisina turvalaitteina kaikissa rakennuksissa. Hälytysjärjestelmien patterit vaihdetaan ja testataan usein jokaisen mökkikauden alussa. Hälyttimien lisäksi mökillä on mukana tulipalon sammuttamiseen tarvittavat välineet, kuten sammutuspeite ja käsisammuttimet. Ne on säilytettävä niin, että kaikki näkevät nämä välineet.

Katon, kourujen ja portaiden tarkastaminen vaurioiden varalta pitkän talven jälkeen on tärkeää. Rannan kunnossapitoon kuuluu myös laiturin kunnon tarkastaminen ja talven aikana kertyneiden roskien, rosoisten kivien ja oksien poistaminen.  

Remontin budjetointi 

Joskus voi kuitenkin käydä ohraisesti ja mökkiin tulee korjaamisen ja kunnostamisen arvoisia asioita. Kunnostamisen aloittaminen riippuu budjetista ja sen rahoittamisesta. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa vakuuttamisesta: kesämökki on vakuutettava aivan kuten mikä tahansa arvokas rakennus. Vakituisen asunnon kotivakuutus ei välttämättä korvaa loma-asunnon tai sen sisällön korjauksia, jos jälkimmäinen vaurioituu.  

Kun kesämökillä on sähköt

Perusteellinen tarvearviointi on viisas tapa aloittaa kunnostushanke. Tarvearvioinnin avulla voit asettaa tehtävälistan tärkeysjärjestykseen ja karsia pois kaikki ylimääräiset tehtävät. Tämän avulla on myös helpompi laskea se, kuinka paljon rahaa tulee arviolta kulumaan.

Tarvearvioinnissa on hyvä huomioida ainakin seuraavat asiat: 

  • sisä- ja ulkopinnat
  • katon ja sitä tukevien rakenteiden nykytila
  • jos mökissä on juokseva vesi, ota kuvia putkien ja viemäreiden kunnosta
  • terassin kunto
  • perustusten ja alapohjan kunto
  • laadi realistinen budjetti, jossa on mukava puskuri – näin voit säästää rahaa ja välttää ikäviä taloudellisia yllätyksiä.
Remontti voi olla kallis paukku myös mökkien kohdalla, joten kesämökin remontoinnin budjettiin kannattaa jättää 10-15 prosentin puskuri ennakoimattomien menojen varalle.

On myös hyödyllistä asettaa rajat sille, mihin rahaa pitäisi käyttää ja mistä sitä pitäisi säästää. Jos kokemusta on remonteista, voi tällöin päästä halvallakin. Jos aiot tehdä suurimman osan remontin töistä itse, on tärkeää investoida laadukkaisiin laitteisiin ja tarvikkeisiin.  

Rahoituksen hankkiminen

Tulot ja menot eivät tunnu usein olevan sopivassa suhteessa, jos mökin remontin ennakoimattomat menot kasaantuvat. Budjetin laatimisesta mökkiremonttia varten voi tuntua joillekin vieraalta, koska kaikille sitä ei opeteta nuorena. Vaikka budjettisi olisi hyvin yksinkertainen, se auttaa sinua seuraamaan, miten käytät rahasi remonttiin. 

Ja vaikka budjetin laatiminen saattaa vaatia sinulta aikaa ja työtä, sinun tarvitsee tehdä se vain kerran. Kun olet saanut budjetin valmiiksi haluamallasi tavalla, sen seuraaminen ja muuttaminen ei tulevaisuudessa vaadi läheskään yhtä paljon vaivaa.

Budjetin ollessa tiedossa tulisi miettiä kuinka rahoitus remonttiin onnistuu. Jos sinulla on säästöjä ja haluat käyttää ne mökin remonttiin, asia on kunnossa. Mutta jos sinulla ei ole säästöjä, voi lainaaminen ystäviltä tai sukulaisilta olla yksi vaihtoehdoista – mutta niin on myös rahoituslaitoksilta lainaaminen. 

Selvitä lainalaskurin avulla, kuinka paljon kukin laina todella maksaa sinulle, mikä helpottaa myös budjetin laatimista huomattavasti. Kun haet mitä tahansa rahoitusta, on hyvä idea suunnitella, mikä rahoitusmuoto sopii sinulle parhaiten – juurikin lainalaskurin avulla. Se on melko helppo ottaa käyttöön. Sinun tarvitsee vain valita lainan määrä, sen korko ja takaisinmaksuaika, ja laskuri ilmoittaa sinulle kuukausimaksun, lainan kokonaiskustannukset ja kokonaismäärän, jonka maksamisesta olet vastuussa. 

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
LoanScouter » Uutiset » Remontoi ja huolla Mökkisi ennen Kesäkauden Aloittamista