Budjetointi – kuinka laatia budjetti helposti ja vaivattomasti

Budjetointi saattaa vaikuttaa haastavalta, mutta todellisuudessa se on kaikkea muuta. Kun apunasi on oikeat työkalut, voit määrittää todenmukaisesti paljonko rahaa kuukaudessa elämiseen oikein kuluu. Monille raha-asiat saattavat olla ainoastaan päänvaiva, mutta budjetoinnista voi saada huiman hyödyn. Etsitpä sitten tapaa, jolla laatia budjettitaulukko tai vain saada paremman käsityksen rahanhallinnastasi, aloita näiden vaiheiden kautta.

budjetointi

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka budjetointi onnistuu helposti ja vaivattomasti. Todellisuudessa budjetti Excel-taulukolla tai vastaavalla on helppo laatia muutaman vaiheen kautta. Jos taulukon laatiminen tuntuu liian vaivalloiselta, on kuitenkin hyvä miettiä, mikä toinen tapa olisi hyvä vaihtoehto. Kun kysymys on budjetin laatimisesta, tulet kuitenkin tarvitsemaan jonkinlaisen tavan, jolla määrittää, mihin rahasi kuluvat. 

Budjetointi ja sen luominen mallin avulla voi auttaa sinua hallitsemaan raha-asioitasi paremmin ja säästämään rahaa tavoitteitasi varten. Ennen aloittamista, sinun on hyvä miettiä tarkkaan, kuinka keksiä juuri sinulle se sopivin tapa taloutesi seuraamiseen.

Siksi olemmekin keränneet tähän artikkeliin oleellisimman tiedon siitä, kuinka vaivattomasti selvität, paljonko rahaa kuukaudessa elämiseen kuluu ja miten raha-asiat on kätevintä kirjata ylös. Budjetti luonnistuu helpoiten, kun apunasi ovat oikeat keinot ja käyt läpi vaihe vaiheelta päivittäiset raha-asiat.

Budjetointi on helppoa oikeanlaisilla apuvälineillä. Moni valitsee avukseen Excel-taulukon tai muun taulukkolaskelntaohjelman. Jos taulukoiden täyttäminen tuntuu vaivalloiselta, kannattaa harkita tarkkaan, mikä toinen keino sopisi sinulle. Kun kysymys on omasta taloudesta, raha-asiat konkretisoituvat selkeiten, kun tulot ja menot kirjataan täsmällisesti ylös. Tämä onnistuu sovelluksen, kuten esimerkiksi Takuusäätiön Pennon, avulla. Artikkelistamme löydät vinkkejä siihen, miten voit selvittää, paljonko rahaa kuukaudessa elämiseen kuluu.

Näin teet budjetin
Näin teet budjetin

Tämän artikkelin myötä tulet oppimaan, kuinka:

 • Budjetointi tehdään vaihe vaiheelta
 • Laskea, paljonko rahaa kuukaudessa elämiseen oikeasti kuluu
 • Saat raha-asiat tasapainoon.

Päivittäiset raha-asiat kuntoon

Budjetointi on oman henkilökohtaisen talousarvion luomista. Budjetti on hyvä laatia aina lyhyelle tähtäimelle, sillä vasta muutaman kuukauden kuluttua voit määrittää, paljonko rahaa kuukaudessa elämiseen todella kuluu. Budjetointi saattaa kuulostaa hyvin viralliselta, mutta on hyvä huomioida, että myös henkilökohtaiset taloudet tarvitsevat budjetointia. Siten se ei ole suinkaan ainoastaan yrityksiä koskeva asia. Henkilökohtainen talous on kuin pieni yritys, jolle jokaisen olisi hyvä laatia budjetti. 

Budjetti on siis yksinkertaisuudessaan arvio siitä, kuinka paljon käteesi jää rahaa tulojen ja menojen jälkeen. korkokatto/”>Budjetointi auttaa sinua säästämään rahaa, sillä kaikki turha ja tarpeeton kulutus jää minimiin. Budjetointi myös näyttää, mihin rahaa todella kuluu, ja auttaa näin tekemään viisaampia kulutuspäätöksiä.

Budjetoinnin avulla raha-asiat on mahdollista saada tasapainoon. Budjetointi auttaa sinua esimerkiksi laatimaan rahallisen tavoitteen, johon haluat tähdätä jokaisen kuukauden viimeisenä päivänä. 

Budjetointi on järkevää, kun haluat

 • Nähdä mihin rahasi kuluvat
 • Laskea, paljonko rahaa kuukaudessa elämiseen oikeasti kuluu
 • Nähdä, kuinka paljon rahaa sinulle jää menojen jälkeen käyttöösi
 • Säästää tai sijoittaa rahaa
 • Ottaa lainan 
 • Maksaa lainaa takaisin
Budjetointi auttaa sinua säästämään rahaa, sillä kaikki turha ja tarpeeton kulutus jää minimiin. Budjetointi myös näyttää, mihin rahaa kuluu ja auttaa näin tekemään viisaampia kulutuspäätöksiä.

Budjetointi – näiden helppojen vaiheiden avulla luot budjetin

Seuraavia vaiheita seuraamalla budjetointi helpottuu huomattavasti ja voit nähdä, paljonko rahaa kuukaudessa elämiseen todella kuluu.

 1. Vaihe 1: Kuinka paljon tienaat rahaa kuukaudessa

  Selvitä ensimmäiseksi, kuinka paljon rahaa sinulle on tulossa. 

  On kuitenkin hyvä huomioida, että tulot on helppo yliarvioida. Siten se, mihin sinulla oikeasti on varaa, usein hämärtyy. Palkka ja muu tulo muodostavat summan, joka sinulla on todellisuudessa käytettävissäsi kuukaudessa. Muista kuitenkin, että sinun tulee vähentää kaikki pakolliset menot saamastasi rahasta. Tämän jälkeen voit määrittää, kuinka paljon sinulle jää kuukaudessa rahaa muuhun, kuten ruokaan, matkakuluihin, harrastuksiin ja vapaa-aikaan.

 2. Vaihe 2: Kirjaa ylös kaikki käyttämäsi raha

  On tärkeää, että otat huomioon joka ikisen sentin, jonka olet kuluttanut, vaikka se ei olisi säännöllinen meno. Näin saat selville keskiarvon, jota käytät kuukaudessa, sillä menot eivät aina ole samat. Näihin vaikuttaa muun muassa loma- tai juhlakaudet, jolloin rahaa tulee luonnollisesti käytettyä enemmän. Näin saat selville, mihin käytät eniten rahaa, ja mistä olisi helpointa leikata.

  Aloita listaamalla kaikki kiinteät menosi. Näitä ovat säännölliset kuukausittaiset laskut, kuten vuokra tai asuntolaina, puhelin- ja Internet-maksut sekä autoon liittyvät laskut. On hyödyllistä tietää, kuinka paljon kuukausituloista ne vievät.

  Käy läpi seuraavaksi kaikki muuttuvat menot, kuten ruokaostokset ja päivittäistavarat, bensa- tai matkakulut sekä harrastuksiin ja vapaa-aikaan kuluva raha. Näistä ryhmistä löytyy usein mahdollisuuksia karsimiseen. 

  Vinkki: Älä hukkaa aikaa kuittien läpikäyntiin. Näet nettipankista sekä luottokorttilaskusta täsmällisen tiedon siitä, mihin olet rahaa käyttänyt. Myös budjettisovellus on kätevä apuväline.

 3. Vaihe 3: Aseta todenmukainen tavoite

  Laadi luettelo niistä tavoitteista, jotka haluat saavuttaa lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Lyhyen aikavälin tavoitteiden saavuttaminen ei saisi kestää vuotta kauempaa. Pitkän aikavälin tavoite, kuten säästäminen isompaa ostosta tai eläkettä varten, voi viedä vuosia. Menojen leikkaaminen saattaa olla helpompaa, jos tiedät, että tavoitteenasi on säästää uutta autoa varten.

 4. Vaihe 4: Tee suunnitelma

  Kun olet kerännyt täsmälliset tiedot tuloistasi ja menoistasi, mukaan lukien muuttuvat ja kiinteät kulut, saat selkeän käsityksen siitä, kuinka paljon aiot käyttää myös tulevina kuukausina. Kiinteät menot toimivat hyvänä mittarina sille, paljonko rahaa kuukaudessa elämiseen kuluu. Käytä aiempia kulutustottumuksiasi apuna, kun yrität ennustaa muuttuvia menojasi.

  Budjetointisuunnitelma on hyvä pitää realistisena ja onkin ensiarvoisen tärkeää, että sisäistät todelliset tulosi.

 5. Vaihe 5: Säädä kulutustottumuksiasi tekemäsi suunnitelman perusteella

  Kun käyt täsmällisesti läpi neljä aikaisempaa vaihetta, budjetointi sujuu kuin itsestään. Kun tulot ja menot ovat kirjattuna ylös silmiesi edessä, näet, kuinka paljon rahaa on käytössäsi ja mistä voit leikata.

  Päivittäistavara- ja vapaa-ajan menot ovat usein niitä, joista on helpointa leikata. Kokeile olla ostamatta uusia vaatteita tai jättää elokuvakerrat ja ravintolaillat väliin yhden kuukauden ajan vain  nähdäksesi, kuinka paljon rahaa saisit säästöön .
  Vinkki: Pienistä säästöistä kertyy lopulta suuri summa rahaa, joten älä unohda pienimpiä ostoja tai hankintoja.

 6. Vaihe 6: Tarkista budjetti aika ajoin ja säädä tarpeen mukaan

  On tärkeää, että tarkistat budjettisi säännöllisesti. Vain harva budjetointi on kiveen hakattu: Tulot ja menot muuttuvat kausittain, esimerkiksi kesällä tai juhlakausina. Osana kuukausista saatat saada lisätuloja. Raha-asiat pysyvät tasapainossa, kun seuraat budjettiasi ainakin vuoden ajan. Oli syy mikä tahansa, tarkista budjettisi yllä olevien vaiheiden mukaisesti.

  Klassinen taulukko johon kirjataan tulot sekä menot ylös. Taulukosta näet, kuinka paljon käyttöösi jää rahaa kuukausittain.

KuukausiTulotMenot
Kesäkuu4 5003 500
Heinäkuu4 5003 000
Elokuu5 0003 500

UKK Budjetointi ja raha-asiat

Miten budjetointi kannattaa aloittaa?

Budjetointi on hyvä aloittaa käymällä täsmällisesti läpi,i kuinka paljon rahaa tienaat ja saat kuukaudessa. Ilman tarkkaa tietoa siitä, mitkä ovat todelliset tulosi, et pysty määrittämään, paljonko rahaa kuukaudessa kuluu elämiseen. 
Kun tulot on käyty läpi, voit siirtyä laskemaan kuukausittaiset menosi esimerkiksi tässä artikkelissä esitettyjen vinkkien avulla.

Kuinka tiedän, paljonko rahaa kuukaudessa kuluu elämiseen?

Ota esille kaikki kuukausittaiset laskusi ja laske ne yhteen. Nämä muodostavat yleensä kuukauden suurimman menoerän. Tämän jälkeen on hyvä selvittää esimerkiksi valitsemasi sovelluksen avulla, kuinka paljon käytät rahaa ruokaan sekä päivittäistarvikkeisiin, kuten hygieniatuotteisiin.
Laske mukaan myös harrastus- ja vapaa-ajan kustannukset. Voit esimerkiksi asettaa nettipankkisi ajanjakson yhdelle kuukaudelle ja käydä päivän kerrallaan läpi kaikki maksusi ja ostoksesi.

Miten raha-asiat pysyvät tasapainossa?

Budjetointi ja vielä kerran budjetointi. Laadittuasi budjetin tiedät, kuinka paljon rahaa tulee ja kuinka paljon sitä menee. Näin ollen selvität hyvin yksinkertaisella matematiikalla, kuinka paljon sinulla on todellisuudessa varaa käyttää, eikä kuukauden loppusaldo jää miinukselle. Kun et elä yli varojesi, raha-asiasi pysyvät tasapainossa.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
LoanScouter » Talousopas » Oma talous » Budjetointi – kuinka laatia budjetti helposti ja vaivattomasti