Nordea arvostelu

Nordea on Suomen toiseksi suurin pankki, joka tarjoaa asiakkailleen poikkeuksellisen laajan pankki-, vakuutus-, sijoitus- ja lainatuotteiden valikoiman. Luotoissa se pyrkii varmistamaan hakijan taloudellisen vakauden niin lainapäätöstä tehdessä kuin takaisinmaksunkin aikana. Tässä arvostelussa perehdymme tarkemmin Nordean tarjoamaan kulutuslainaan, asiakaspalveluun, korkotasoon sekä vahvuuksiin muihin toimijoihin verrattuna.

3
Asiakaspalvelu
3
Käsittelyaika
4
Hinta
5
Lisäedut
5
Käyttäjäkokemus
5

Nordea

Nordean toimipisteistä Suomessa vastaa Nordea Bank Oyj, jonka piiriin kuuluu jo lähes 2,5 miljoonaa asiakasta. Talletuksista ja luotoista sillä on jo huima kolmasosan markkinaosuus. Suuren kokonsa myötä se pystyy tarjoamaan lainaa asiakkailleen edullisemmin ja joustavammin, kuin valtaosa suomalaisista rahoituslaitoksista.

Asunto- ja opintolainan ohella pankin tarjonnassa keskeinen lainatuote on Joustoluotto. Kyseessä on 2 000 – 50 000 euron laina, jota hakea voi ilman vakuuksia mitä tahansa haluamaansa käyttökohdetta varten. Nimestään huolimatta luotto myönnetään kertaluontoisesti, eikä sitä tule sekoittaa ns. “joustolimiittiin”.

Toisin kuin useimmissa kulutusluotoissa, on Joustoluoton hintaan sisällytetty yhtenä osana 3kk Euribor. Sen ansiosta lainaa voi saada negatiivisten ohjauskorkojen aikana alennettuun hintaan. Kaikkein halvimmin lainaa kuitenkin myönnetään Nordean asuntolaina- ja Premium-asiakkaille.

Lainaa haetaan Nordean verkkosivuilta löytyvällä joustoluottolaskurilla, jossa hakija voi lainasummaa ja kuukausierää säätämällä nähdä laina-ajan. Tarkka ja ajankohtainen korkohinnoittelu puolestaan näytetään Joustoluotto-osioon sijoitetussa, laskurista erillisessä taulukossa.

Arvioiden yhteenveto

Nordea on useimmilla osa-alueilla tasoltaan lainapalvelujen parhaimmistoa. Hinnaltaan se on tunnettuja pikavippifirmoja edullisempi, ja lainaa saavat tätäkin alempaan hintaan asuntolaina- ja premium-asiakkaat. Käyttökokemus on nykyaikaisten nettisivujen ja mobiilikäytön ansiosta miellyttävää, ja tarvittavat tiedot löytää sekä muutokset saa tehtyä omatoimisesti ja nopeasti.

Hakemusten käsittelyaika on lähtökohtaisesti 3 pankkipäivää, mutta Joustoluottoa ottaneelle lainapäätös välitetään yleensä jo seuraavana päivänä. Kulutuslainaa ottavan taloudellinen hyvinvointi varmistetaan erilaisin joustoa tuovin lisäeduin, joita ovat esimerkiksi eräpäivän siirto, lyhennysvapaa sekä LyhennysJousto. Palvelun heikoin osa-alue on asiakaspalvelu, joka toimii pääasiassa puhelimitse ja on usein valitettavan ruuhkautunut.


Asiakaspalvelu

Toimii pääasiassa puhelimitse sekä Omapostin kautta. Puhelintuki on usein ruuhkautunut ja Nordea-kokemuksia lukiessa korostuu mielikuva siitä, ettei henkilökunta osaisi auttaa ongelmissa tehokkaasti. Asiakkaita pompotellaan toisinaan eri kanavien välillä. Etuina suomenkielisyys sekä se, että puheluista veloitetaan vain tavallinen liittymähinta. Lisäpisteitä tulee myös siitä, että useimpien toimintojen teko onnistuu verkkopankissa itsenäisesti nettisivuilta löytyvää tietoa hyödyntäen.


Hinta

Joustoluoton normaalihinta on useimpia pikavippifirmoja edullisempi, mutta yltää lähelle muita pankkeja. Saatavilla alennettuun hintaan Nordean nykyisille asuntolaina- ja premium-asiakkaille, joista jälkimmäinen saa sen jopa alle puolella normaalihinnasta. Lainan hinnoittelu poikkeuksellisen avointa, ja tarkat korot sekä lisäkulut listataan suoraan nettisivuilla. Lainan joustavuutta pystyy hyödyntämään yleensä ilman lisäkuluja, ja mahdolliset maksut ovat suuruudeltaan pieniä.


Käyttäjäkokemus

Nettisivut ovat modernit, ja tieto on järjestelty kullakin välilehdellä käteviin alaotsikoihin ja -laatikoihin helpon lukukokemuksen varmistamiseksi. Mobiiliversiossa sisältöä on yksinkertaistettu ja painikkeita suurennettu. Chatbotin kautta löytää nopeasti tiedot juuri itseä askarruttavaan aiheeseen liittyen. Lainanhaku onnistuu intuitiivisesti lainalaskurilla, kun taas jo otettua lainaa voi hallinnoida verkkopankin välityksellä niin selaimessa kuin mobiilisovelluksella.


Käsittelyaika

Hakemusten käsittelyaika on lähtökohtaisesti kolme pankkipäivää, mutta yleensä joustolainapäätöksen saa jo seuraavana päivänä. Suurta lainaa hakevilla sekä Nordean uusilla asiakkailla tämä voi kuitenkin viedä tavallista pidempään. Lainarahat maksetaan asiakkaan tilille heti allekirjoitetun sopimuksen saavuttua Nordealle, joskin Suomen lain noudattamiseksi silti vain klo 7 ja 22:30 välillä.


Lisäedut

Luoton joustavuuden varmistamiseen tarjotaan useita hyödyllisiä lisäetuja, joiden käyttö on yleensä maksutonta tai erittäin edullista. Joustoluottoon sisältyy muun muassa kaksi lyhennysvapaata kuukautta vuodessa, jolloin asiakas voi halutessaan maksaa vain lainan korot ja kulut. LyhennysJouston avulla eriä voi puolestaan suurentaa tai pienempää omien tarpeiden mukaan suoraan verkkopankissa. Eräpäivän siirto taas on maksutonta ennen lainan muodostumista.


Nordea laina

Lainamäärä2.000 – 50.000  €
Laina-aika12 – 240 kuukautta
Korko4.19 – 20 %

Hyödyt

  • Pohjoismaiden suurin rahoitusalan yritys -> kokenut ja luotettava
  • Joustoluotto tavallisia pikavippejä halvempi; premium-asiakkaille jopa markkinoiden halvin
  • Eräpäivän siirto, LyhennysJousto ja lyhennysvapaa tekevät lainasta poikkeuksellisen joustavan

Haitat

  • Asiakaspalvelussa puutteita; odotusajat pitkiä ja asiakkaita pompotellaan kanavalta toiselle
  • Joustoluoton alin summa 2000 euroa; hankalaa sovittaa pieneen tarpeeseen
  • Usein uutisissa erilaisten häiriöiden ja ongelmien vuoksi

Asiakaspalvelu

Asiakaspalveluun yhteyttä saa konttorikäynnin ohella puhelimitse ja Omapostissa. Sivuilla myös näyttäisi olevan käytössä chat-ominaisuus, joskin Nordea-arvostelua kirjoittaessa sen kautta toimiva botti ohjeisti meidät vain puhelintukeen. Myös netin kokemuksia lukiessa vaikuttaisi siltä, ettei chat-palvelua ole ainakaan toistaiseksi saatavilla.

Puhelintuen aukioloaika on muihin rahoituslaitoksiin verrattuna poikkeuksellisen pitkä, ja sen voi tavoittaa arkisin aamu- ja iltakahdeksan välillä. Puheluista veloitetaan vain tavallinen liittymähinta. Nordea-kokemuksia selatessa korostuu kuitenkin tunne siitä, että vaikka neuvojat ovat suomenkielisiä, eivät he oikein pysty neuvomaan asiakasta tehokkaasti tämän silloisissa ongelmissa.

Tavallista heikomman asiakastuen syynä lienee asiakaspalvelijoiden vähäisyys, sillä myös jonotusaikojen kerrotaan toisinaan venyvän 30-minuuttisiksi. Turhautuneisuutta aiheuttaa lisäksi pompottelu; chatissä saatetaan kehottaa yhteydenottoa puhelintukeen, kun taas puhelimessa neuvotaan tapaamista konttorissa, ja niin edelleen.

Palvelun hyvänä puolena on kuitenkin se, että useimpien toimintojen teko onnistuu omatoimisesti suoraan verkkopankissa. Nettisivuilta löytyvien, kattavien materiaalien ansiosta lainaa ottanut pystyy yleensä hallinnoimaan asioitaan ilman asiakaspalvelussa odottelua.

Yrityksen tiedot

YritysNordea Bank Oyj
OsoiteSatamaradankatu 5, 00020 NORDEA, Helsinki
SähköpostiosoiteSoita tai ota yhteyttä chatissä
Puhelinnumero0200 3000

Asiakaspalvelun aukioloajat

Maanantai08:00 – 17:00 (chat), 08:00 – 20:00 (puhelin)
Tiistai08:00 – 17:00 (chat), 08:00 – 20:00 (puhelin)
Keskiviikko08:00 – 17:00 (chat), 08:00 – 20:00 (puhelin)
Torstai08:00 – 17:00 (chat), 08:00 – 20:00 (puhelin)
Perjantai08:00 – 17:00 (chat), 08:00 – 20:00 (puhelin)
Lauantai10:000 – 16:00 (puhelin)
Sunnuntai10:000 – 16:00 (puhelin)

Hinta

Joustoluoton todellinen vuosikorko tavan asiakkaalle on tämän Nordea-arvostelun kirjoittamisen aikana noin 14%, ja se sijoittuu näin hinnaltaan varsin lähelle muita suuria pankkeja. Rahoituslaitosten tarjoamien pikavippien nimelliskorot yltävät yhä tänä päivänä lähemmäs 20%:a, eli Nordean tarjoama luotto tulee näitä huomattavasti halvemmaksi.

Perushinnasta alennuksia annetaan Nordean nykyisille asuntolaina- ja premium-asiakkaille. Näistä premium-asiakkaan hinta on alle puolet tavallisesta, ja tämä kulutuslaina sijoittuu monissa vertailuissa koko Suomen halvimmaksi.

Nordean lainan hinnoittelussa etuna on myös avoimuus. Siinä, missä useimmilla rahoituslaitoksilla lainan hinnan saa tietää vasta hakemuksen täytön jälkeen, löytyy Nordean sivujen Joustoluotto-osiosta tarkka taulukko eri asiakkaille annettavista koroista. Näin korkotasoa pystyy vertaamaan muihin toimijoihin ilman turhaa hakemusten täyttelyä.

Samassa osiossa listattu on myös erilaiset lainaan liittyvät, poikkeuksellisen alhaiset sivukulut. On ilmeistä, että hinnoittelussa on pyritty varmistamaan lainan joustavuus ilman, että tämän hyödyntämisestä rangaistaan lainaa ottanutta. Esimerkkinä tästä voidaan pitää eräpäivän muutosta, joka on ilmaista ennen laskun muodostumista, ja tämänkin jälkeen maksaa vain 5 euroa.


Lainan haun vaatimukset

  • Vähintään 18 vuoden ikä
  • Nordean asiakkuus
  • Jatkuva työsuhde tai eläke
  • Ei maksuhäiriömerkintöjä

Käyttäjäkokemus

Nordean nettisivut ovat erittäin modernit ja miellyttävät. Asettelu on selkeä, ja etsimänsä löytää yläosan pudotusvalikoista nopeasti. Välilehdillä annettu tieto on järjestelty erilaisiin laatikoihin ja väliotsikoihin, mikä jouduttaa lukukokemusta huomattavasti. Mobiilisivuilla näkymä on yksinkertaistetumpi ja painikkeet suurempia helpon selailun varmistamiseksi.

Oikein käytettynä sivuston selailussa apuna on myös chatbotti. Sen saa klikattua auki näkymän oikeasta alakulmasta löytyvällä puhekuplan kuvakkeella, jonka jälkeen kenttään voi kirjoittaa minkä tahansa itseään askarruttavan asian. Botti tuo näin esiin kirjoitettua parhaiten vastaavan aiheen tiedot (esim. “jousto laina” tuo näkyviin tiedot Joustoluotosta).

Itse lainanhaku onnistuu helposti nettisivujen Joustoluotto-osiosta löytyvällä lainalaskurilla. Tässä lainan kokonaissummaa ja kuukausierää säätämällä saa ensiarvion luoton maksuajasta. Mieleisten ehtojen löydyttyä hakemusta pääsee täyttämään heti verkkopankkitunnuksilla tunnistautumisen jälkeen. Hakemukseen voi liittää tositteet nykyisistä luotoista, mikäli lainanmaksun haluaa siirtää toiselta rahoituslaitokselta Nordean piiriin.

Käyttö on miellyttävää myös lainanoton jälkeen, sillä luoton hallinnointi onnistuu kätevästi verkkopankissa niin tietokoneella kuin mobiilisovelluksen kautta. Täällä velallinen voi nähdä lainan määrän sekä tarvittaessa tehdä omatoimisia muutoksia, kuten LyhennysJouston tai -vapaan käyttöönoton.


Käsittelyaika

Hakemusten käsittelyaika on Nordean useimmilla tuotteilla noin kolme pankkipäivää, mutta päätöksen Joustoluotosta saa yleensä jo seuraavana päivänä. Käsittelynopeuteen vaikuttaa moni seikka, mutta yleensä pienemmät lainat myönnetään muita nopeammin. Uusilla asiakkailla sekä suuria summia hakevilla käsittely voi viedä pidempään.

Allekirjoitetun lainasopimuksen vastaanotettuaan Nordea siirtää lainarahat asiakkaan tilille reaaliajassa, joskin Suomen lain noudattamiseksi vain klo 7 ja 22:30 välillä. Jos allekirjoituksen tekee siis myöhään illalla, voi lainansaanti venyä seuraavaan päivään. Suuren kokonsa myötä useimmat toiminnot ovat Nordealla automatisoituja, minkä ansiosta se on käsittelyajoiltaan monia muita rahoituslaitoksia nopeampi.

On kuitenkin tärkeää huomioida mahdolliset viivästykset asiakaspalvelun puolella. Vaikka Nordean vahvuuksia ovat modernit ja omatoimisesti käytettävät ominaisuudet, sen asiakaspalvelu toimii pääasiassa puhelimitse ja on usein ruuhkautunut. Jos siis jotakin asiaa ei saa nettisivujen materiaalien avulla itse selvitettyä, voi asian ratkaisu viedä aikaa ja mahdollisesti useita yhteydenottoja.


Lisäedut

Joustoluotto on tehty arkeen sopivaksi, ja tämä näkyy myös sen lisäeduissa. Asiakas voi halutessaan esimerkiksi valita vuodessa kaksi lyhennysvapaata kuukautta, jolloin maksaa lainasta vain korot ja kulut. Tällöin lyhennykseen käytettävän rahamäärän voi ohjata johonkin muuhun käyttöön, kuten akuuttien menojen kattamiseen – ilman, että tästä aiheutuu lisämaksuja.

Toinen lainan lyhennyksissä auttava toiminto on LyhennysJousto. Sen avulla lainan maksueriä voi pienentää tai suurentaa oman tarpeen mukaan suoraan verkkopankissa. Muutosten teko on mahdollista joka kuukausi lainaerän ilmestyessä erääntyviin maksuihin, eikä siitä koidu lisäkuluja.

Mikäli laskua ei ole ehtinyt muodostua, voi myös eräpäivää lykätä verkkopankissa täysin maksutta. Eräpäivän siirrosta koituu vielä laskun muodostumisen jälkeenkin vain 5 euron lisämaksu. Muutosten teosta ei siis aiheudu haittaa muiden rahoituslaitosten tavoin, vaan Nordea pyrkii mahdollistamaan henkilökohtaiseen talouteen parhaiten sopivan lainanmaksun kaikille asiakkailleen.


Lisätietoa

Nordean toimintaa ovat kuluneina vuosina varjostaneet erilaiset järjestelmähäiriöt ja viat, joista on myös uutisoitu paljon. Yleisimmin ongelmat ovat ilmenneet korttimaksamisen estymisenä sekä verkkopankkitoimintojen rajoittumisena, joiden seurauksena asiakkaat eivät ole pystyneet tekemään ostoksia ja laskujen maksua tavalliseen tapaansa.

Yleensä nämä on korjattu viimeistään muutaman päivän ajanjaksolla, mutta niistä on silti koitunut monelle asiakkaalle tuntuvia haittoja. Pankki ei yleensä ole korvannut häiriöistä seuranneita rahallisia menetyksiä, ja tämä on saanut monen vaihtamaan raha-asiansa toisten toimijoiden piiriin.


Lainanmaksua ja -hallinnointia haittaavat ongelmat ovat puolestaan olleet harvinaisia. Luottoasiakkaalle haittaa voi kuitenkin aiheutua asiakaspalvelun ruuhkautumisesta, joka palvelunlaajuisista ongelmista ymmärrettävästi seuraa.


Nordea-arvostelu: Yhteenveto

Pohjoismaiden suurimpana rahoitusalan yhtiönä Nordealla on kattava kokemus lainojen ohella myös koko finanssialasta. Sen kautta löytää voi niin laina-, sijoitus-, vakuutus- kuin pankkipalveluita. Palvelut Nordealle keskittänyt asiakas voi saada tuntuvia alennuksia myös Joustoluotosta.

Nordean vahvuus muihin pankkeihin verratunna on omatoimisuus ja modernius. Sen nettisivuilla annataan kattavasti tietoa eri aiheisiin liittyen, ja raha-asioiden hallinta onnistuu niiden avulla näppärästi yleensä suoraan verkkopankissa niin puhelimella kuin tietokoneella. Asiakaspalvelun saatavuus on kuitenkin toisinaan heikkoa, ja siksi asioiden omatoiminen selvitys on suositeltavaa.
Kaiken kaikkiaan Nordea on ensiluokkainen valinta heille, jotka kaipaavat mahdollisimman edullista lainaa ja omaavat tehokkaaseen arkikäyttöön tarvittavat tekniikan taidot. Tällöin lainaa pystyy muovaamaan omiin tarpeisiin muita palveluja laajemmin ja nopeammin. Jos taas arkisissa raha-asioissa tarvitsee usein ulkoista apua, ei se välttämättä ole lainan ottoon paras vaihtoehto.

LoanScouter » Lainapalvelut » Nordea arvostelu

Viimeisimmät uutiset